Beskärning av fruktträd – parasollbeskärning

 I strålande sol och frisk vind ägnades dagen åt att beskära fruktträd och bärbuskar med hjälp av Thony Elowsson. Thony tillämpar en teknik som kallas parasollbeskäring där målet är att få en parasoll av vågräta grenar med ett 2 meters skaft. En stor fördel för skogsträdgården är att man lätt kommer åt och kan utnyttja marken ända in till stammen för annat. Innan trädet har blivit en parasoll byggs tre horisontella våningar upp, med hjälp av beskärning och uppbindning av felriktade skott och grenar. De nedersta våningarna tas sedan bort i takt med att de övre våningarna producerar mer och mer frukt.

 

 

 elowsson1

De träd som beskars var en Violetta (plommon), en Carola (päron) samt ett äppelträd.

 elowsson6

Vi tog även bort två alar som hade blivit så stora att de konkurrerade med fruktträden. Al är ett snabbväxande ammträd som, i egenskap av jordförbättrare och kvävefixerare, banar väg för annan växtlighet. Det är dock viktigt att ta bort dem när de blivit för stora och hindrar andra ätliga växter.

 elowsson5

Röda holländska vinbär och en svartvinbärsbuske beskars även de. Det är de grenar som är unga (1-4 år) som får tätast klasar. De mörka och algiga äldre grenarna togs bort. Vinbär är en tacksam växt att ta sticklingar från, så det blev mycket material att göra framtida buskar av. 30 cm lång kvist sticks ned i jorden så att 10 cm sticker upp ovan jord.

Små perenner börjar titta upp i Holmas skogsträdgård, bland annat den violsmakande Alexanderörten.