Nyhetsbrev 2014:5, Familjedagar. Ätliga vilda växter – kurs

Hej!

Nu smyger sig hösten sakta på och växterna på Mullbärsbacken och i Skogsträdgården på Holma börja så sakteliga förbereda sig inför vintern. Men det kommer att finnas olika saker att skörda ett bra tag till. Så passa på! Ta med familj och vänner till familjedagarna för umgänge, inspiration, skörd, arbetsgemenskap och musik. Först ut är Familjedag på Holma – redan nu på söndag! Man kan åka gratis buss från Malmö. (Se bifogad inbjudan.)

I skogsträdgården växer ”vilda” växter sida vid sida med ”kulturväxter”. En del har vi själva planterat andra har tagit sig in på egen hand från grannskapet. I det här nyhetsbrevet skall vi uppmärksamma dessa våra ”vilda” grannar. Pontus Dowchan och My Kjellberg kommer dessutom att hålla kurser om några speciellt matnyttiga sådana under hösten. Nedan berättar Pontus lite om hur vi kan börja se vegetationen i landskapet med nya ögon när vi lär oss vilka man kan äta.

AKTIVITETER I SKOGSTRÄDGÅRDEN PÅ HOLMA

Familjedag i Holma Skogsträdgård
Söndagen den 7 september kl. 10-16
Skogsträdgårdens vänner och Bärfis välkomnar alla stora och små till en familjedag i Holma Skogsträdgård!

Under hela dagen får alla gärna hjälpa till i Skogsträdgården. Kanske plantera, marktäcka, vattna eller skörda något? Eller hjälpa oss hugga ved, slå vallört och grilla pinnbröd? Ta med dina egna äpplen och päron och flaskor och musta med vår manuella hand­krossare… Eller var med och lär dig hur man bygger en tipi tillsam­mans med Joshua! Rundvisning: Kl 11.00 och 13.15 blir det guidning i Skogsträdgår­den. Det är ett tillfälle att lära sig mer om skogsträdgårdar och träffa andra intresserade. Missa inte det! Lunchkonsert: Med sång, sexsträngad elbas och kontrabas bjuder Max, Kristina och Daniel på konsert mitt i Skogsträdgårdens hjärta. Soppa och bröd bjuder vi på och det går såklart fint att grilla något medhavt!

För frågor om dagen kontakta: Johanna Johansson, tel 0708 458364. Åk gratis från Malmö! Se bifogad fil!

Aktivitetsdagar på Holma

Du är alltid välkommen till aktivitetsdagarna på Holma varannan söndag (jämna veckor) kl. 10 -16.

AKTIVITETER I MULLBÄRSBACKEN I LINDÄNGELUND

Familjedag på Mullbärsbacken
Lördagen den 13 september kl. 10-16

Bärfis välkomnar alla stora och små till en familjedag på Mullbärsbacken i Lindängelund! Tillsammans med barn från Högaholmsskolan skapas just nu en skogsträdgård på Lindängelund, som kallas Mullbärsbacken. Lör­dagen den 13 september är hela familjen välkommen att hälsa på! Under dagen blir det aktiviteter, rundvisning, provsmakning, och möjlighet att hjälpa till i skogsträdgården. Hoppa gärna in och plan­tera, hugg ved, eller skörda med oss. Vill du prova att bygga ett in­sektshotell? Sedan mysa vid elden, slöjda eller grilla pinnbröd med skogsträdgårdens kryddor? Det blir folkmusik i skogen när Maria kommer och spelar fiol. Och vi bjuder på fika och korv! Rundvisning: Kl 11.00 och 14.00 blir det guidning på Mullbärs­backen. Det är ett tillfälle att lära sig mer om skogsträdgårdar och träffa andra intresserade. Missa inte det! För frågor om dagen kontakta: Johanna Johansson, tel 0708 458364.

Arbetsträffar i Mullbärsbacken

Alla är välkomna att dyka upp för arbete och umgänge i Mullbärsbacken onsdagar kl.17. Kika även på mullbarsbacken.se!

ÄTLIGA VILDA VÄXTER – av PONTUS DOWCHAN

Alla grödor har varit vilda.  Alla grönsaker, frukter och nötter som vi äter har varit ”vilda”. Med vilt så brukar man mena sådant som människan inte påverkat. Människan har sedan länge tagit vilda växter som har en bra egenskap och planterat dem närmare husen eller byarna. År efter år har dessa växter också fått genomgå ett urval, efter varje skörd så valdes de växter som hade mer av den egenskap man ville åt. Ofta valdes de storväxta exemplaren ut och fick bli till utsäde nästa år. Så nu finns det riktigt mycket att välja mellan när man vill ha ätligt eller prydnad på balkong och i skogsträdgård. Men hur är det med växterna som växer på platsen innan vi människor börjar anlägga trädgårdar. Vad finns det för vilda ätliga växter i dikeskanten, gräsmattan och villaträdgården?

Ett landskap med mat och medicin

Jag är nyligen hemkommen efter Nordiska Permakultur Festivalen på Friland i Danmark, där jag höll en workshop om vilda ätliga växter. Redan innan jag åkte så funderade jag på vilka växter som kommer att finnas på den nya platsen som jag skall hålla workshops. När jag vandrade runt på området med en vän innan festivalen och pratade om allt möjligt mellan himmel och jord, så la jag automatiskt märke till växterna runtomkring. På kanske var femtonde meter fanns det något intressant, groblad, kärleksört, svinmålla och så vidare. Att kunna känna igen ätliga växter är lite som att kunna läsa. Så fort du ser en text så läser du den, sen har hjärnan fått en instruktion om vilken information som du vill ta till dig. Jag upplever liknande med växterna, jag kan ju inte sluta lägga märke till att det finns medicin som växer vid väggkanten, eller att förutse var i landskapet jag förmodligen kan finna en speciell växt. Det är först när jag ber min hjärna att använda denna information som den börjar smida planer.

Kaveldun

Vi kommer till en liten sjö, nästan mer en damm, änder som dyker så stjärten sticker upp, svalor som flyger nära vattnet att en kan mista dem för att vara flygfisk. KAVELDUN, skriker min uppmärksamhet till mitt medvetna. Den här växten har många olika ätliga delar, kaveldun smakar gott. I överlevnads sammanhang så är kaveldun eftertraktad för att den ger dig energi, i rötterna så har den sparat massa stärkelse. Lite likt potatis smakar rötterna, efter ha rostats på en glödbädd.

Dagen då jag skulle hålla i Workshopen, Wildfoods and NatureConnection så går jag till denna damm. I dammen är vattnet varmt, jag sjunker bara ner med vristerna i dyn. Här är kaveldunen riktigt enkel att skörda. Jag drar upp hela plantan, håller i rötterna så att så mycket som möjligt följer med. Efter typ tjugo minuter i vattnet har jag tillräckligt med till ett par portioner av kaveldun. Mot slutet av workshopen så kokade vi skotten från denna växt, grillade rötterna i glöden och smörstekte svinmålla med lök och grädde. Nässelfrön blev mortlade och tillsammans med smör blev de snabbt ett nässelpesto att ha på brödet..

Vilda växter är permanent runt om oss. Jag är tacksam att de finns här utan att vi behöver plantera, så och tukta dem.

Kurs: Vild Näring

Vill du lära dig mer om ätliga växter, kaveldun och ekollonpannkaka? Häng med på något av kurstillfällena med Pontus och My. Lördagen den 6 sept kl 12-15 Vid första tillfället får du en introduktion till vilda ätliga växter i din närhet. Du får provsmaka växterna, lära dig känna igen dem och skilja dem från giftiga arter. Kursledare My Kjellberg

Söndagen den 14 september 12-15.45

Under det andra tillfället fokuserar vi på ett fåtal växter som vi tillagar över öppen eld. Då får du bland annat lära dig att skörda och tillaga kaveldun. Kursledare Pontus Dowchan.

Söndagen den 28 september kl 12-15.45

Ekollon är det tredje tillfällets resurs. Vi skördar ekollon och tar bort deras garvsyror. Du får lära dig hur man gör denna enorma resurs till bröd och pannkakor. Kursledare Pontus Dowchan.

Vill du få en djupare inblick i användandet av vilda växter rekommenderar vi att du är med på alla tre kursdagarna. Om du bara vill vara med vid ett kurstillfälle så är det också möjligt.

Plats: Holma utanför Höör.  Kostnad: 300 kr per tillfälle.  Föranmälan sker senast fredagen före respektive kurstillfälle till kursledare.  My Kjellberg: my@myricas.com, 0704-030053,  Pontus Dowchan: pontus.dowchan@naturinstinkt.se, 0727-453911

Mer information om kurstillfällena finns på www.myricas.com och www.naturinstinkt.se

Bästa hälsningar
Esbjörn Wandt & Johanna Johansson