Nyhetsbrev 2015: 1. Tema för arbetsdagar: Svampodling, rocketstove, familjedag, forskningslunden, sticklingsförökning, dammbygge

 

Som alltid vid den här tiden på året är det mycket på gång i skogsträdgården och i detta nyhetsbrev berättar vi om vad som händer under våren och sommaren.

I ett tidigare nyhetsbrev skrev Stephen Barstow om odlingsvärda perenna grönsaker. I skogsträdgården på Holma försöker vi nu få in ännu fler av dessa och samtidigt lära oss använda dem i matlagningen. För att lära oss mer om just tillagningen så har vi bjudit in Erik Måneld, ekokock och matinspiratör, att besöka skogsträdgården och dela med sig av mattips. Vi undersöker hur vi kan göra god och spännande mat med perenna grönsaker som bas. Under en eftermiddag skördar vi i skogsträdgården, lagar mat och äter tillsammans.

Det finns fortfarande några platser kvar på matlagningsworkshopen med Erik Måneld nu på onsdag (29/4) kl. 15.30-18. Anmälan till Johanna_s_johansson@hotmail.com, kostnad 100kr.

Som alltid har vi aktivitetsdagar varannan söndag, jämna veckor, mellan tio och fyra. Det är då det mesta av skötseln och utvecklingen av skogsträdgården görs. Men syftet med dessa dagar är också att skapa tillfälle att mötas och dela kunskaper och tankar. Om man aldrig varit i skogsträdgården innan och vill veta lite om tankarna bakom så börjar vi gärna dagen med en kort rundvandring (i så fall får man gärna meddela tidigare att man kommer).

Under våren har vi olika teman varje aktivitetsdag. Då börjar vi med en liten introduktion till dagens arbetsområde och jobbar sen tillsammans. Vi skördar vad Skogsträgården bjuder för dagen och äter lunch vid elden.

Söndag 3/5    Svampodling i flisbäddar 10-16

Vi fortsätter experimenten med att odla matsvamp i skogsträdgården. Christina, svampodlare som driver företaget Ecofungi (Ecofungi.se), berättar och sedan hjälps vi åt att anlägga flisbäddar. Vi testar några olika sorter som kan växa som nedbrytare på träflis, bl. a toppmurkla, almskivling, kragskivling och stolt fjällskivling. Det kostar inget men meddela gärna i förväg om du vill vara med!

Efter lunch blir det visning av skogsträdgården.

Lördag 16/5    Vi bygger en rocket stove (raketugn) 10-16

Joshua från Permakultur Stjärnsund (http://xn--stjrnsund-x2a.nu/) bygger en rocket stove i Skogsträdgården. Joshua berättar lite om principerna för att få en optimal förbränning och sen bygger vi tillsammans av återvinningsmaterial. Det kostar inget men meddela gärna i förväg om du vill hjälpa till!

Söndag 17/5     Familjedag i skogsträdgården 10-16

En dag för stora och små i skogsträdgården. Vi skördar vårprimörer, gör pinnbröd  och äter soppa vid elden. Barnen får följa med på upptäcksfärd med spännande smaker, vi kollar vad gråsuggorna, maskarna och andra småkryp sysslar med.  Alla som vill får hjälpa till, skörda sallad, bygg ett humlebo, plantera en växt eller hitta vackra naturföremål att skapa ett konstverk av.

11.00 och 13.00  Rundvandring för skogträdgårdsintresserade

 

Söndag 31/5    Forskningslunden – ett deltagardrivet forskningsprojekt 10-16

Runtom i landet har ett tiotal likadana skogsträdgårdslundar anlagts efter samma design. Syftet är att kunna jämföra och utvärdera skogsträdgårdens möjligheter att producera mat. Denna söndag utvecklar vi den forskningslund som påbörjats på Holma. Vi planterar, marktäcker och kollar hur det funkar med väderstationen.

 

Söndag 14/6     Plantering i ”Härdiga Lunden” och sticklingförökning 10-16

Vi tar hand om ”Härdiga lunden” där vi planterar in robusta marktäckare och täcker ytor där gräset letat  sig in. Vi tar sticklingar från de örter och buskar vi vill ha fler av. Vi skördar kryddor och sallad och kollar ifall de goda blå bären från blåbärstry är mogna att äta.

 

Barnens Skogsträdgård

Under våren arbetar vi också för att göra skogsträdgården till en kul plats för barnen. Förutom spännande smaker och ett myller av småkryp kan man upptäcka hemliga luckor och kliva under jorden ner i jordobservatoriet. Snart berättar vi mer om detta men redan nu är hela familjen mycket välkommen! Det finns alltid uppgifter och saker att upptäcka för både stora och små. Läs gärna mer om detta på

http://skogstradgardensvanner.se/barnens-skogstradgard/ eller följ oss på facebook ”Skogsträdgårdens vänner”.

 

Vi behöver hjälp med att anlägga en damm på Mullbärsbacken!

Vi är en grupp som arbetar med att utveckla en skogsträdgård i Lindängen i Malmö. Se http://www.mullbarsbacken.se . Vi träffas regelbundet, oftast varje onsdag klockan fem. Vi både tar hand om och utvecklar skogsträdgården, lär av varandra och umgås. Alla är välkomna!

 

Efter en ovanligt regnig septembervecka blev Mullbärsbacken på Lindängelund helt plötsligt med damm. Eller snarare med ett grumligt vattenhål som hade slukat delar av planteringen. Efter några förfärade utrop bestämde sig Mullbärsbackegänget att i permakulturell anda se lösningen i problemet (“the problem is the solution”) genom att helt enkelt välkomna dammen. Våra klimatförändringar kommer att föra med sig allt fler och allt kraftiga skyfall vilket ger oss all anledning att börja fundera på hur vi vill se på dagvattenhanteringen i stort. I det lilla sammanhanget, på Mullbärsbacken, beslöts det att göra denna naturliga avrinningszon permanent, eftersom det uppenbarligen behövdes en sådan. Vi har ägnat vintern åt att planera dammen och nu börjar äntligen det praktiska arbetet. Och vi behöver all hjälp som vi kan få! Kom och var med när vi tillsammans försöker lära oss hur vi anlägger en damm. Jobbet har börjat http://www.mullbarsbacken.se/arbetsdag-pa-mullbarsbacken/ , men vi behöver mer hjälp framöver.

 

Onsdagen den 6/5  kl 17.00- 19.00: Dammbygge

Vi kommer att fortsätta arbetet med att anlägga dammen. Eventuellt hinner vi även börja plantera de växter som ska finnas i eller runt dammen. Växterna är framför allt ätbara, de är mer eller mindre fuktälskande och har ofta flera “nyttofunktioner” såsom kvävefixerande eller älskade av särskilda insekter. För frågor om dessa aktiviteter ta kontakt med Hannah Ohm hannahfse@gmail.com  072-857 85 00

Bästa hälsningar

Johanna Söndergaard Johansson     0708458364