Nyhetsbrev. Aktivitetsdag 12 maj, årsmöte. Ramslök, kajp, luftlök, löktrav. Kurs om perenna grönsaker. Mullbärsbacken – visionering

Hej!

Vilken fantastisk tid! Nu slår knopparna ut på det ena trädet och busken efter det andra. Blad i olika gröna nyanser träder fram, liksom blommor i olika färger. Allt är fortfarande luftigt och liksom svävande som i en impressionistisk tavla.

När jag var ute i Skogsträdgården på Holma fick jag lust att åter slå ett slag för några mycket användbara lökar. Det handlar alltså om släktingar till vår vanliga gula lök. Detta släkte, Allium, har nästan 700 arter, med många intressanta matväxter. (Gul och röd lök heter Allium cepa på latin.) Följande avsnitt om lökarna och löktraven är en repris från ett nyhetsbrev från 2006:

Skogsträdgården: Tre goda lökar…

Ramslök

En växt som har tittat upp ur jorden och slagit ut ordentligt är ramslöken (Allium ursinum). Det är inte säkert att alla känner till den, för den är inte vanlig överallt. Där den växer finns den och andra sidan i stora bestånd, ofta på mullrik och fuktig jord under träd. Vill du se hur ramslöken ser ut kan du gå in på ”Den virtuella floran” på Naturhistoriska Riksmuseets hemsida http://linnaeus.nrm.se/flora/ . Det är en förträfflig grönsak. Den är dessutom en idealisk växt för skogsträdgården eftersom den kan växa där det är djup skugga. Den kommer tidigt och när den vissnar ner på sommaren kan andra växter ta över utrymmet. Den intar alltså en annars outnyttjad nisch, både i tid och rum. Bladen kan ätas både råa och kokta. De smakar som vitlök, men är mildare. De passar mycket bra i sallader och utgör ett värdefullt tillskott tidigt på våren. Även löken, blommorna och frukterna kan ätas, men är starkare i smaken.

Kaip

En annan trevlig lök i skogsträdgården är kaipen eller skogslöken (Allium scorodóprasum). Det är den kraftigaste av våra vilda lökväxter. Med sina platta blad liknar den en liten purjolök. Man hittar den framför allt i lundar och snår, speciellt vid gamla boplatser, eftersom den tidigare har odlats som köksväxt. På Gotland använder man kaipen till en härlig vårsoppa. Det är en tradition som vi har tagit med oss från våra år på Gotland.

Luftlök

Luftlök (eller egyptisk luftlök) är en odlad lök, som tillhör samma art som vår vanliga matlök (Allium cepa). (Eventuellt är det en hybrid med piplöken.) Den är flerårig och förökar sig dels genom att bilda sidolökar, dels genom topplökar som hamnar på marken när stjälken böjer sig ned på hösten. Man kan skörda hela små lökar med blad under våren innan den börjar bilda topplökar. Även topplökarna kan användas i matlagningen. Själva löken kan skördas under senhösten och vintern och användas som vanlig lök. Luftlöken vill gärna ha soligt, så den måste placeras i ”skogsbrynet”.

…och en med löksmak

 

Löktrav

Löktrav (Alliaria petiolata) är en tvåårig ört som man kan hitta lite varstans i häckar och buskage. Den har stora hjärtlika blad och vita blommor. Om man smular sönder ett blad doftar det starkt av vitlök. Den har förr använts som krydda och grönsak. Själv tycker jag att den är mycket god finhackad och blandad med t.ex. crème fraiche eller som krydda i färskost. Löktraven är också en mycket lämplig växt för skogsträdgården, eftersom den trivs i skugga och lätt självsår sig. Däremot kräver självsående örter lite mer uppmärksamhet än perenner. Man måste se till att täckmaterialet på marken bitvis är tillräckligt tunt, så att det finns möjlighet för fröna att nå jorden.

Aktivitetsdag i Skogsträdgården på lördag!

På lördag (12 maj) har vi aktivitetsdag i Skogsträdgården på Holma, med trevlig samvaro och friskt arbete. Exempel på arbetsuppgifter: Bortrensning av gräs och nässlor i lundarna. Täckning med hö och halm. Plantering av träd och buskar. Ta med lunchkorg, vänner och bekanta! Vi börjar kl. 10 och slutar kl. 16.

Kurs om perenna grönsaker

Nu på söndag den 13 maj kl.10 -16 håller Britta Nylinder och jag en kurs om perenna grönsaker på Holma. Detta är det andra tillfället av fem. Denna gång skall vi framför allt bekanta oss med löktrav, ramslök, skogslök, strutbräken, ryssgubbe och vårsköna. Vi varvar teorierna med att gå ut och titta på växterna. Kostnad: 400 kr. Det finns platser kvar!

Årsmöte i Skogsträdgårdens vänner, 1 juni kl. 18 på Holma

Styrelsen för Skogsträdgårdens vänner kallar härmed alla medlemmar till ett kombinerat årsmöte och knytkalas i Skogsträdgården på Holma. Du får mer information i ett senare nyhetsbrev.

”Mullbärsbacken” börjar ta form (i våra sinnen)

Vi har haft ett antal mycket inspirerande möten i projektet ”Från skog till Skogsträdgård” i Lindängen i Malmö. Projektet går ut på att omvandla en befintlig skogsdunge i Lindängelund till en skogsträdgård och mötesplats. Vi har bestämt att platsen skall heta ”Mullbärsbacken”, och har börjat arbeta på att formulera en vision. Vi tror att Mullbärsbacken kan komma att fylla en viktig funktion som en mötesplats och inspirationskälla i arbetet mot ett hållbart samhälle. Det skall vara en plats för möten mellan människor och mellan människor och natur och en plats som sprider kunskap om skogsträdgårdsodling och permakultur. Här är några ord från vårt visionsarbete: ”Oas för växter och djur”, ”intresseväckande”, ”roligt och pedagogiskt om växter – kretslopp”, ”exempel på ätlig park och ätligt landskap”, ”annorlunda park att njuta av” och ”rum för gemenskap”.

Parallellt med den långsiktiga planeringen av området vill vi få med fler närboende i projektet. Därför planerar vi att ha en inspirationsdag där den 19 maj. Även andra än närboende är naturligtvis hjärtligt välkomna! (Om du är nyfiken kan du följa projektet på ttp://skogstradgardenlindangelund.blogspot.com/.)

Andra aktiviteter i vår och sommar:

16 juni                                 Aktivitetsdag i Skogsträdgården kl.10 – 16
17 juni                                 Kurs om perenna grönsaker på Holma kl.10 – 16
27 juni                                 Permakultur i Skåne: Provsmakning på Holma (Häggmispel, bärtry och jordgubbar) kl.18:30 – 20:00
11 juli                                   Permakultur i Skåne: Provsmakning på Holma (Hallon, bärtry)kl.18:30 – 20:00

Varma vårhälsningar från
Esbjörn Wandt
0734-44 80 28