Pilplantering

Ett tunt lager frost låg på marken på morgonen och dagen utvecklades till ännu en solig och underbar vårdag. Dagens projekt var att plantera pil i ett hörn av skogsträdgården. 

pilar2

Vi förberedde ett 70 m2 stort område genom att täcka med blöta dagstidningar. Tidningarna lades omlott för att undvika att det blev glipor där ljuset kan tränga in så att ogräsen får en chans att överleva. Tidningar är ett mycket bra täckmaterial eftersom ljuset hindras effektivt och de bryts ned långsamt vilket gör att jorden får en bra struktur. Trycksvärtan får dessutom inte innehålla några giftiga ämnen. 

pilar1

När vårt gigantiska collage var färdigt lade vi på grönmassa som bestod av komposterat gräsklipp och löv. Pilsticklingarna sattes ned i marken i buntar om tre eller två med en meter mellan varje och två meter mellan raderna. Vi satte ned fem olika sorter: ”Carl Jensen” – Salix purpurea tennifolia, ”Americana” – Salix fragilis americana, ”Daggpil” – Salix acutifolia, ”Gulpil” – Salix alba och ”Jolster”. Trötta i kroppen efter vårt dagsverke lade vi oss ned i det vårgula gräset och njöt av vårt verk och tänkte på de 75 sticklingar som nu har fått en chans att utveckla rötter och så småningom sätta nya skott.