Nyhetsbrev. Mykorrhiza- som fenomen och nätverk. Projekt ”Skogsträdgårdar”. Aktivitetsdag: Bygge av taket till uteköket i Skogsträdgården, plantering av perenna grönsaker i lundarna, täckning, tvärribbor för klätterväxterna i pergolan, sådd, omplantering. Kompetensutveckling inom Landsbygdsprogrammet.

Hej!

I detta nyhetsbrev rapporterar jag som vanligt om projekt och aktiviteter med anknytning till Skogsträdgården och nätverket kring Holma. Jag skall redan nu påpeka att två av aktiviteterna äger rum nu i helgen. På lördag är det aktivitetsdag i Skogsträdgården och på söndag är det omställningsmöte i Tomelilla!

Dessutom skriver jag lite om det fascinerande fenomen, som kallas mykorrhiza. Det har gett namn åt nätverket Mykorrhiza http://www.mykorrhiza.se/ och jag hoppas att det skall framgå att det inte är någon slump att de har valt det namnet.

Projekt och aktiviteter

Projekt
I förra nyhetsbrevet skrev jag om planerna på att få igång folkhögskoleverksamheten på Holma igen, med hjälp projektet ”Odlingskraft – Stad och Land”. Tyvärr visade det sig att Landsbygdsprogrammet inte får ge stöd till folkbildning – så det gick inte. Nu ligger hoppet i att vi får starta en ny folkhögskola på Holma. Folkbildningsrådet, som beslutar om nya folkhögskolor, kommer till Holma den 20 oktober för att bilda sig en uppfattning …

Skam den som ger sig. Delar av projektet ”Odlingskraft – Stad och Land” har omvandlats till ett projekt som kallas ”Skogsträdgårdar”. Det handlar om att starta ”satelliter” till Skogträdgården på olika ställen i Skåne – främst Malmö. I detta fall är det Glokala folkhögskolan som äger projektet. Ansökan har lämnats in till Region Skåne och Malmö stad.

Vi väntar fortfarande på besked från Länsstyrelsen när det gäller projektet ”Nya grödor”, som jag har skrivit om i tidigare nyhetsbrev.

Aktivitetsdagar i skogsträdgården

Aktivitetsdag på lördag!
Nu på lördag (9 oktober) är det aktivitetsdag i Skogsträdgården på Holma.
Start kl. 10.00. Guidning c:a kl. 10.30 för den som vill. Slut kl. 16.00
Glöm inte att ta med lunchmat och fika!
Eftersom vi inte har någon folkhögskolekurs i år, så behöver vi all hjälp som vi kan få. Detta är några av arbetsuppgifterna under aktivitetsdagen: Bygge av taket till uteköket i Skogsträdgården. Plantering av perenna grönsaker i lundarna. Täckning med hö och löv. Uppläggning av tvärribbor för klätterväxterna i pergolan. Sådd. Omplantering av plantor.

Andra aktivitetsdagar
De andra aktivitetsdagarna kommer att vara söndagen den 14 nov och lördagen den 4 dec.

 

Omställning Sverige
Omställning Sverige http://transitionsweden.ning.com/  är den svenska varianten av Transitiontownsrörelsen, som började i Totnes i England då Rob Hopkins tillsammans med några vänner insåg effekterna av Peak Oil kombinerat med klimathoten. Nu på söndag (10 oktober) skall det hållas ett omställningsmöte på Österlens Folkhögskola i Tomelilla. Temat är Vad gör vi för att ställa om till ett hållbart samhälle? Se http://transitionsweden.ning.com/events/omstaellningsseminarium-1.

 

Kompetensutveckling inom Landsbygdsprogrammet

Skogsträdgården
Lördagen den 30 okt  kl. 9.00 – 17.00 ”Hur skapar jag en produktiv skogsträdgård?”. Endagskurs på Holma. (Utbudskod 11160 på kompass.lrf.se)

Agroforestry
Onsdagen den 10 nov kl. 18.00 -21.30  ”Agroforestry – en katalysator i landsbygdsutvecklingen?” Föreläsning och diskussion på Holma. (Utbudskod 11159 på kompass.lrf.se)

Pris: Båda aktiviteterna är gratis och vänder sig första hand till personer som bor på den skånska landsbygden. De är finansierade med EU-medel via Länsstyrelsen i Skåne.

Anmälan: Anmälan kan endast göras på http://kompass.lrf.se/Public/1,2/SearchCourse.aspx 

Man hittar lättast aktiviteterna genom att använda utbudskoderna som anges ovan.