Aktivitetsdag 10 november 2012 – plantering av träd och buskar

AKTIVITETSDAG I HÖSTENS TECKEN 

På arbetsdagen den 10 november var 8 personer på plats för att arbeta i skogsträdgården.

Vi planterade ut en del träd och buskar i skogsträdgården. Nu är det perfekt tid för att plantera, plantorna är i vila och det är fuktigt i marken. En ginkgo fick plats mellan dammen och uteköket, på en framträdande plats med tanke på att det inte bara ger ätliga nötter utan dessutom är ett vackert och lite ovanligt träd. Två exemplar av kalifornisk hasselnöt som inte prövats tidigare fick en plats i ett område som avsatts för experiment. Två trädhassel som både ger nötter och är bra klätterträd planterades i nötlunden. Ett rotäkta plommon, som skulle kunna vara en mycket bra tillgång då man slipper ympa för att föröka det, planterades. En gul mirabell, som sägs vara mycket god, och en ny sort av silverbär planterades också. Några sharonfrukt-träd har också planterats nyligen och runt alla nya träd marktäckte vi med tidningar och löv, en resurs det finns gott om på Holma.

Var hittar vi den bästa platsen till den kaliforniska hasselnöten?

Perfekt årstid för trädplantering

Plantorna i växthuset inventerades och en del växtmaterial plockades ut för att användas till en skogsträdgård i Lindängelund i Malmö.

Man tager vad man haver – till täckmaterial. Höstlöv fanns i massor.

 

Vi täckte med tidningar och löv kring de nyplanterade träden. 

Skottkärran behövde inte gå tom tillbaka, när fler löv skulle hämtas från lövhögen.

Vi vände också på mypexvävarna som används för att täcka marken. På bara några år har de nästan blivit överväxta av tuffa ogräs, så att vända på dem var en välbehövd insats, nu fortsätter de göra bra nytta några säsonger framöver.

 

Den sista frukten för året skördades också, i form av några kilo kvitten. Bara några få vinteräpplen finns kvar.