Aktivitetsdagar och annat… Lönashult utanför Växjö anlägger skogsträdgård, Naturlig bihållning, Omställning Urshult, Familjedag med äppelmustning, soppa och topplistkupor

Hej!
Lite rapporter från skogsträdgårdesaktiviteter.. KOMMANDE, OCH SOM HAR VARIT:

20130829. Den 29e augusti fick Skogsträdgården besök av en grupp med deltagare från Småland, Stockholm och Holland. Det var permakulturlärarna Christian Odberger och Margaretha Stuguland som jobbar med permakultur på Stockholms universitet. De höll en permakulturdesignkurs i Lönashult utanför Växjö, på en gård där man bland annat håller på att designa och anlägga en skogsträdgård. Mer om deras projekt hittas på; www.skogstradgard.blogspot.com. De besökte alltså Holma som en del i kursen och vi hade en inspirerande rundvandring och delade erfarenheter om skogsträdgårdsodling.

20130906 Några av oss som jobbar i skogsträdgården är mycket intresserade av bin och möjligheten att ha bin i skogsträdgården. Särskilt är vi nyfikna på så kallad naturlig bihållning, Natural beekeeping. Det är ett sätt att ta hand om bin som är mer extensivt och tar mer hänsyn till och nytta av binas naturliga sätt att leva. Därför gjorde vi ett besök hos Dusko Bojic som är en entusiastisk natural beekeeper, eller ”beeguardian” som han föredrar att kalla sig. Mer om besöket och natural beekeeping kan en läsa på Duskos blogg; http://cheguebeeapiary.blogspot.se/

20130908 Den 8e september var det aktivitetsdag, en skön och solig höstdag, med många besökare, intressanta samtal och arbetsinsatser i skogsträdgården. Vi fick besök av Omställning Urshult, ett gäng ”omställare” som slagit sig ihop med Naturskyddsföreningen. Gruppen har tidigare bland annat startat framgångsrika projekt för samåkning inom byn och nu var de nyfikna på skogsträdgård och permakultur. I skogsträdgården blev det både arbete, framför allt marktäckning i den s.k Forskningslunden, där vi täckte med tidningar och flis som hämtades i skogen. Lunch i uteköket, med medhavd mat med lite smak och färg ifrån skogsträdgården, vårsköna, vinbär, sköldsyra, ringblomsblad mm.

Den sextonde juni var vi kring tio stycken som jobbade i skogsträdgården. Bland annat beskar Arne träd och Anders (som tagit sig hit ända från Småland!) jobbade med väderstationen som tillhör agroforestryprojektet, den nya lilla lunden som planterats i nötträdsområdet, strax intill den kommande odlingsmuren.

Den trettionde juni var vi runt tio stycken (bland annat två nya vänner, Björn och Maria, hjärtligt välkomna) som bland annat provsmakade de olika plantorna av blåtry som växer i våårt bärsortiment bakom växthuset (nummer 29 och 43 var populärast idag, att föröka dem med sticklingar vore bra, det är en intressant art som ger frukt tidigt under säsongen och under lång tid).

Den fjortonde juli var vi ett tiotal deltagare som bland annat täckte i surjordsområdet, vattnade nyplanteringar och röjde fram Schisandror och Actinidior som spridit sig med rotskott i örtlunden. Det är inte säkert att all nytillväxt skall få vara kvar, men trevligt att de trivs här!

Vi har länge velat bjuda in stora och små till en Öppen dag i Skogsträdgården. Söndagen den 6 oktober arrangerar vi därför en familjedag. Var med om:

– Äppelmustning (Ta med äpplen hemifrån eller skörda hos oss.)
– Soppa vid elden (Vi bjuder på soppa och bröd.)
– Bygga bikupa (Vi bygger en så kallad topplistkupa.)

Kl 13.00 blir det guidning i Skogsträdgården. Missa inte det!

Under hela dagen får man gärna hjälpa till i Skogsträdgården. Kanske plantera något, eller skörda frukt och bär? Det är också roligt att upptäcka småkryp och andra djur, håva i dammen, eller lära sig mer om permakultur av oss… Och det går fint att grilla något medhavt!

För frågor om dagen kontakta Johanna Johansson, tel 0708 458364.

Ha de bra!! Johanna, Skogsträdgårdens vänner

Skogstradgardtavla Skogstradgard2 Skogstradgard1

BildBiodling1 Biodling2