Aktivitetsdag den 16 maj

 

Plantor och utplantering fick det största utrymmet under aktivitetsdagen den 16 maj. Vi fastställde vilka vi behöver på Holma och vilka som kan gå till försäljning. Ett tjugotal tal olika arter (och sorter) planterades ut i skogsträdgården. Några arbetade också vidare med den stora bron. Så nu är den nästan färdig. Uppsättningen av stolpar till uteköket förbereddes, men gjutning får det bli vid ett senare tillfälle. Dagen avslutades med plantförsäljning. Det var ett tiotal personer som hade tillfälle att delta i aktivitetsdagen.

 

I skogsträdgården planterades många arter och sorter under lördagen;

Vosskvanne (Angelica archangelica),  Fembladig akebia (Akebia quinata) ’Silver Bell’, Fjärilsranka (Schisandra chinensis)’Eastern Prince’, Röd fjärilsranka (Schisandra rubriflora), Getrams (Polygonatum odoratum), Brudbröd (Filipendula vulgaris), Mandelblomma (Saxifraga granulata), Storrams (Polygonatum multiflorum), Gulpister (Lamiastrum galeobdolon), Strutbräken (Matteuccia struthiopteris), Gullpudra (Chrysosplenium alternifolium), ”Mormon-aprikoser” (Prunus armeniaca) Bambu Pleioblastus simonii, Narrbusken  (Decaisnea fargesii), Knölsyska  (Stachys palustris), Vaktelbär (Gaultheria shallon, Koreansk silverbuske (Elaeagnus umbellate) ’Brilliant Rose’.

 

VI BESTÄMDE ATT HA NÄSTA AKTIVITETSDAG LÖRDAGEN DEN 13 JUNI

 

arbdagmaj-brobygge1

Nu är det inte mycket arbete som återstår. Bron i ek till Skogsträdgården blev nästan klar denna lördag. När virket tog slut blev det tyvärr inte mer denna gång.

 

 

arbdagmaj-mormonaprikos1

Här ska vi prova att odla aprikoser (Prunus armeniaca) utomhus på Holma. Detta är en fröplanta av ”mormonaprikosen”.  Den har sitt ursprung i frön som mormonerna tog med till St.Johns i Arizona, där det kärva klimatet har selekterat fram osedvanligt frosttåliga träd.

 

 

arbdagmaj-schisandra1

Fjärilsrankan (Schisandra chinensis) skall klättra upp i pergolan. Bären används bl.a. till marmelader i ryssland. Man skall inte äta för mycket, för den är väldigt uppiggande. Annars är fjärilsrankan mest känd för att vara en mycket användbar och allmänt stärkande medicinalväxt.

 

 

arbdagmaj-plantor1

Plantor för försäljning. På marken har vi plommonros (Rosa villosa ssp villosa) och olika sorters smultron, bl.a. scharlakanssmultron (Fragaria virginiana). Det är en av de amerikanska arter, ur vilka man korsat fram jordgubben.