Nyhetsbrev – koreansk silverbuske

Brevlåda att ha vid skylten vid ingången till skogsträdgården efterlyses! För att kunna erbjuda besökare den informationsbroschyr om trädgården som vi skall trycka upp behöver vi en brevlåda, så om ni har en sådan liggande i gömmorna tar Skogsträdgårdens Vänner tacksamt emot den!

Aktivitetsdag 22/9

Inför aktivitetsdagen hade vi listat olika uppgifter som behövde utföras; att fixa med bryggan i stora dammen (göra ”flytkuddar” av frigolit och tomma dunkar, i nuläget klarar den inte av att bära någon större vikt), att skotta bort jordhögar vid gabionbygget, att rensa bort nässlor runt silverbuskarna, att klippa gräset på umgängesytan en sista gång för säsongen och att skörda sibirisk ärt om det finns buskar som ej släppt alla ärtor allaredan. Eftersom vi inte blev så många koncentrerade vi oss på att bana väg vid silverbuskarna vars bär snart är skördemogna. Det kändes som att röja sig fram i en djungel av nässlor, hallon och annan växtlighet, och trots en god arbetsinsats kändes det lite hopplöst när vi tittade på vårt dagsverke innan vi gav upp för det allt intensivare regnandet, så mycket kvarstår att röja.

Det är otroligt hur mycket frukt buskarna bär, grenverket är fullkomligt översållat med klarröda bär, ofta småprickiga, som om de vore fräkniga! Konstigt att de inte odlas i större utsträckning här i landet, om en av någon underlig anledning inte är intresserad av ätliga växter, så har de ju ett högt dekorativt värde!

Vi fick besök av Karin Jansson, redaktör för FOBOs tidskrift Odlaren, trevligt! Hon fotograferade en hel del, kanske kan vi få några bilder hit. Förutom silverbär, Elaeagnus umbellata och Elaeagnus multiflora, bestod dagens skörd av rosenkvitten, Chaenomeles japonica.

 

Studiebesök från Stadsodlingskursen i Lund 3/10

Den tredje oktober var en riktigt fin höstdag och det var full fart i skogsträdgården! Stadsodlingskursen i Lund (som föreningen Holma Folkhögskola är en av arrangörerna bakom) var på sitt andra studiebesök och ett stort gäng med Bärfisar från Höör var också där.

Stadsodlingskursen samlade in lite olika fröer, åt och plockade bär av silverbuskarna, rensade rent  ogräs och täckte sedan med markduk kring silverbuskarna. Det som rensades bort var mestadels nässlor, smultron och hösthallon. En hel del av de två senare bortrensade arterna fick stadsodlarna med sig till odlingarna i Lund. Framkomligheten i nötlunden ökade markant efter arbetsinsatsen; ett gott exempel på att mångas gemensamma muskelstyrka kan göra stor skillnad på kort tid (och genom spridandet av plantor också att samarbete lönar sig…)!

Några stadsodlare grävde ut djupbäddar för framtida grönsaksodling i en annan del av trädgården. Tanken är att det skall finnas ingredienser nära till hands när det skall lagas mat i uteköket vid olika aktiviteter i trädgården. Idag var det dock medhavd lunch som gällde, väl så gott avnjutet i solskenet på ”samlingsgräsplanen”!

 

Aktivitetsdag 6/10

Den mer utåtriktade aktivitetsdagen med familjetema blev mycket lyckad! En massa besökare, såväl små som stora, två- som fyrbenta, med andra ord en familjedag i ordets  rätta bemärkelse!

Vid guidningen klockan ett var det runt sextio stycken som deltog, gissade Johanna och Arne som höll i turerna.  Förutom en massa aktivitet och trevliga möten i skogsträdgården mustades det också äppelmust, träddes halsband av kastanjer, nypon och andra bär och byggdes ”naturliga bikupor”, enligt så kallad topplistmodell.

Tack alla för en finfin dag!

 

Aktivitetsdag 20/10

Idag har det bland annat sållats jord till sådd och plantering, provsmakats bär från silverbuskarna och sedan såtts desamma. Till skogsträdgårdsprojektet Mullbärsbacken i Malmö såddes spansk körvel och citronmeliss. I uteköket har bakugnen fått skorsten och ”rocketstoven” är färdig men behöver torka innan vi kan använda den. På eftermiddagen hade Skogsträdgårdens Vänner styrelsemöte.

 

Aktivitetsdag 3/11

Regn och ruskväder gjorde att beskärningskursen ställdes in, den blir istället av nästa aktivitetsdag, den 17 november. Den är fulltecknad, kul! Om ni inte tillhör de lyckliga tolv som fick plats på kursen, kom ändå! På eftermiddagen skall Britta Nylinder berätta om nötter och nötodling i sydsverige. I år har en av valnötterna i skogsträdgården, ´Hansen´, burit frukt.

Namnskyltar där texten inte försvinner efter ett tag är något vi alltid har ögonen öppna efter. Idag testade vi att med hjälp av spik och kulspetspenna rispa in text i persiennlameller och bitar av aluminiumburkar, de förra var mer svårarbetade, de senare kanske för tunna, och därmed inte lika hållbara. Tipsa oss gärna om ni har någon smart lösning! 

Till vår bestörtning såg vi att alla bär på silverbuskarna var borta idag. En del av frånfället kan säkert bero på stormen häromveckan, runt en del buskar låg det rätt mycket fallfrukt, men troligare är nog att fåglarna fått smak på dem. Vi får hoppas att de inte kommer ihåg det till nästa år… Om silverbären berättade Arne att deras smak förändras snabbt mot slutet när de mognar, en skall med andra ord inte döma ut arten om de smakade oangenämt vid första provsmakningen utan ge dem en eller flera chanser till!.. Dessutom har vi märkt att de olika buskarna smakar väldigt olika, så smaka på flera, om den första buskens bär inte föll dig på läppen. Kanske beror den här diversiteten på att det är en växt som inte förädlats i gastronomiskt syfte, utan snarare i estetiskt? Här kan det finnas ett gyllene tillfälle för växtförädling för oss som är intresserade av ätliga grödor!

Väl hemkommen läste jag lite om silverbär, i Lee Reich’s Uncommon Fruits for Every Garden står det bland annat: Under mognadens senaste stadier nästan fördubblas sötman hos bären och surheten och stringensen minskar påtagligt. Dessutom blir skörden större om man inte skördar förrän bären är fullständigt mogna, fruktköttet fördubblar nästan sin storlek i slutet av mognaden. Elaeagnus umbellata (”Autumn olive”) har förövrigt befunnits vara en extremt rik källa till lycopen, antioxidanten som är verksam mot olika sorters cancer.

 

Aktivitetsdag 17/11

En vacker, solig höstdag med många deltagare! Thony Elowssons beskärningskurs gick äntligen av stapeln, det donades mycket med olika saker i skogsträdgården och Brittas nötprat blev välbesökt.  Om en är intresserad av att läsa Brittas rapport nås hon på nylinder.britta@gmail.com.

Mikael som är bagare eldade lite i bakugnen för att påskynda dess torkande/mognande.

Nästa aktivitetsdag behöver vi laga resten av staketet kring skogsträdgården för att skydda den från hungriga djur under vintern. Ju fler hjälpande händer desto bättre!..  Och så blir det som tidigare påannonserats svampworkshop, varmt välkomna, såväl gamla som nya skogsträdgårdsvänner!