Nyhetsbrev 2015:2 Matlagning med perenna grönsaker, Familjedag och Kurser under sommaren 2015

I detta nyhetsbrev delar vi med oss av nya insikter och recept från workshopen Matlagning med perenna grönsaker. Vi påminner om Familjedagen i Skogsträdgården den 17 maj och berättar om kommande kurstillfällen i skogsträdgården.
Matlagning med perenna grönsaker
I början av maj, den kanske bästa tiden för att skörda smakrika blad och skott, var det experimenterande matlagning i Skogsträdgården tillsammans med ekokocken Erik Måneld. Vi hittade några nya favoriter, lärde oss sätt att förhöja smaker och fick bra tips på hur man tar tillvara de späda blad och skott som finns tillgängligt under en kort tid på våren.
Nya smakfavoriter
En, för flera av oss, ny perenn grönsak som verkligen gjorde intryck var spenatskräppa (Rumex patientia). Med mild, lite syrlig, smak och fast struktur så visade sig spenatskräppan vara väldigt användbar. Ångkokt blev spenatskräppan en bra ersättning för nori (sjögräsark) i skogsträdgårdsvarianten på sushi. En annan ny smaksensation gav parkslide. Den får tjocka skott som kan skördas runt 15 cm och ger en rejäl skörd. Parkslideskotten har en spännande syrlig smak och passar bra både inlagd, wokad och i efterrätter. Den breder ju ut sig ofantligt och odlas inte i skogsträdgården, däremot har vi nu börjat testodla en släkting som inte sprider sig lika ohämmat.
Förhöja och hantera ”svåra” smaker
Vissa skogsträdgårdsväxter har smaker som upplevs beska, bittra eller på annat sätt svåra att använda. Det finns några olika knep för att hantera och dra nytta av dessa smaker. Genom blekning av blad (alltså att täcka över med en mörk hink eller liknande precis innan bladen börjar växa på våren) så blir skott och blad mjälla, krispiga och mindre beska. Detta gjorde underverk med bland annat ryssgubbe och gode henriks målla.
Att lägga beska blad och skott i iskallt vatten i 20 minuter är också ett bra sätt för att göra dem godare. Detta gjorde snabbt till exempel maskrosbladen mildare. Ett annat superenkelt sätt att få fram goda smaker från blad till sallad är att riva bladen, strö på lite salt och låta det dra en stund. På detta sätt blev vårsköna och spenatskräppa en toppensallad.
Inläggningar är effektivt för att mildra skarpa smaker och få en lång hållbarhet. Erik tipsar om två enkla lag:
1-2-3 lag till stjälkar och fastare grönt.
1 del socker
2 delar äppelcidervinäger
3 delar vatten
Blanda och värm tills sockret löst sig.
Häll över det som du vill ha inlagt och som du stoppat i rena glasburkar, se till att vätskan täcker ordentligt.
Låt stå i minst två timmar och som mest ett år.
1-1-2 lag till blad
1 del socker
1 del äppelcidervinäger
2 delar vatten
Blanda och rör om ordentligt, försök få sockret att lösa sig så mycket som möjligt.
Häll över det som du vill ha inlagt och som du stoppat i rena glasburkar, se till att vätskan täcker ordentligt.
Låt stå i minst två timmar och som mest ett år.
Ta vara på vårens smaker!
Under en kort tid på våren så finns det ju en enorm mångfald och mängd av späda skott och blad med spännande smaker. Att göra pesto och buljonger är enkla och praktiska sätt att ta tillvara och ha tillgång till dessa smaker under lång tid framöver.
Månelds recept på Skogsträdgårdspesto:
Plocka lite av allt som går att äta i trädgården i form av blad, örter, skott, ja allt möjligt (använder du nässlor får du koka dem i en minut).
Mixa ihop det med rostade solrosfrön och olivolja eller tistelolja tills du har en ganska fast men ändå lite rinnig massa.
Smaka av efter tio minuter med salt och peppar, lite citron och eventuellt lite mer olja, eftersom solrosfröna gärna sväller en aning..
Buljong
Genom att göra många olika buljonger av enskilda örter så bevaras mångfalden av smaker. Man kan testa användningsområden för var och en och experimentera med nya spännande kombinationer.
En saltbuljong görs genom att mixa en ört och tillsätta sju viktprocent salt. Saltet bevarar smaken och ger en lång hållbarhet.
Matlagningsdagarna bjöd på en härlig gemenskap, nya växtkunskaper och insikt i skogsträdgårdens kulinariska potential. Det finns mycket att utforska kring användningen av perenna grönsaker och framöver blir det fler matlagningsaktiviteter i skogsträdgården.
Familjedag i Holma Skogsträdgård 17 maj
I samarbete med Projekt Bärfis så bjuder Skogsträdgårdens Vänner in till en dag för stora och små i skogsträdgården. Vi skördar vårprimörer, gör pinnbröd och äter soppa vid elden. Barnen får följa med på upptäcksfärd med spännande smaker, vi kollar vad gråsuggorna, maskarna och andra småkryp sysslar med. Alla som vill får hjälpa till, skörda mångfaldssallad, bygg ett humlebo, plantera en växt eller hitta vackra naturföremål att skapa ett konstverk av. Aktiviteter pågår 10-16.

11.00 och 13.00 Rundvandring för skogsträdgårdsnyfikna

12.00 och 14.00 Upptäckartur för barnen
Sommarens kurstillfällen i Skogsträdgården
Naturvägledare My Kjellberg håller en kurs i tre delar i och kring Holma skogsträdgård på temat Ätliga växter. Du får lära känna några vanliga ätliga växter, prova på att tillaga dem och känna igen deras giftiga kusiner. Kostnad: 320 kr/tillfälle eller 900 för alla tre. Det går bra att delta i en träff eller alla. Föranmälan görs senast tre dagar innan respektive träff tillmy@myricas.com eller 070-4030053.
27/5 kl 17-20 Del 1 Varför så när man kan skörda?
10/6 kl 17-20 Del 2 Försommargott i naturen
15/6 kl 17-20 Del 3 Maskrosens möjligheter
13/6 + 15/6 Tälj din egen sked! (två deltillfällen)
Nybörjarkurs för vuxna. Under två kvällar täljer du en sked med hjälp av yxa och kniv ur färsk björk. Inga förkunskaper krävs. Skeden täljs i tre steg. Ämnet bearbetas först med yxa, sedan ges den sin form och efter en dags torkning (eller mer) kan den täljas rent och eventuellt sandas om det är önskvärt. Lördag 13/6 kl. 15.30-19 och måndag 15/6 kl. 17-19 (det går bra att droppa in på måndagen). Kursledare är Karin Stålberg, vägledare i naturligt friluftsliv och hantverk. Anmälan till karin@tjaeld.se senast 9 juni. Kostnad 300kr.
17/6 kl 17-20 Salvkokning och medicinalväxter
Kom och lär dig att koka salva inför sommarens skavsår och myggbett. My tar med eteriska oljor, bivax och ett urval av örtoljor samt berättar hur man gör örtolja och vad som är bra att tänka på vid skörd av medicinalväxter. Efter en kort presentation av några medicinalväxter skrider vi tillverket och blandar ihop egna salvor. Med sig hem får man en burk av varje sort. Kostnad: 300 kr
17/6 Blåtryprovning 20.15 till ca 21.15
Det pågår förädlingsarbete av blåtry (Lonicera caerulea) i Holma. Tidigare fanns 50 st frösådda plantor, nu har buskarna med godast bär sållats fram. Det här tillfället kommer undersöka vilka som har bär som mognar allra tidigast. Vill du vara med? Helt gratis! Hör av dig till My Kjellberg, 070-4030053, före 17 samma dag.
27/6 10-15 Zone 00 – Permaculture in our everyday (kursspråk engelska) 10-16
Workshopen undersöker permakulturprinciper och hur de kan tillämpas i våra vardagsliv. Design web introduceras som ett verktyg för att göra ideer till verklighet. Kursen passar nybörjare men kan även ge nya insikter till dig med erfarenhet av permakultur.
Kursen hålls av permakulturdesigner Charlotte Langdon, anmälan till lou.182@hotmail.com. Kostnad:150:-/person
4/7 Health and resilience with Herbs (kursspråk engelska) 11-14
Hur kan vi använda örter och vår naturliga miljö för hälsa och välmående, förhindra sjukdomar och höja livskvaliten? Några praktiska experiment / tillverkning av naturliga medikament görs. Kursen hålls av permakulturdesigner Charlotte Langdon, anmälan till lou.182@hotmail.com. Kostnad: 100:-/person
Förutom kurser så är vi som vanligt i skogsträdgården varannan söndag, jämna veckor. Då sköter vi om trädgården, skördar, fikar och delar erfarenheter. Hoppas vi ses i sommar!
Bästa hälsningar
Johanna Johansson och Esbjörn Wandt

<