Nyhetsbrev. Aktivitetsdag 14 april. Våren – tidiga växter. Kurs om Perenna grönsaker. Introduktionskurs i Permakultur. Ympningskurs

Hej!

Här kommer årets första Nyhetsbrev från Skogträdgården på Holma. Det har tillkommit många nya människor på sändlistan för nyhetsbrevet. Vad kul! Välkomna! Ni är nu över 1000 mottagare, vilket speglar ett snabbt växande intresset för skogsträdgård och permakultur.

Snön yr utanför fönstret – riktigt aprilväder med andra ord. Men det var nog bra att våren dämpades lite, innan för många känsliga växter hann slå ut sina blad. Det är alltid spännande med våren – denna övergång från vinter till sommar. Förloppet varierar från år till år. I år kom värmen tidigt. Jag började skörda övervintrade asiatiska bladgrönsaker i växthuset redan i slutet av februari, samtidigt som jag sådde årets första omgång av sallat och asiatiska blad.

På våren väcks så mycket förväntningar och planer inför den nya odlingssäsongen. Det är också en tid som jag kan uppleva som lite stressig. Det är mycket jag vill hinna med – beskärning, frököp, sådder, vattning, omplantering och utplantering och så vill jag gärna prova lite nya intressanta växter. Dessutom är det svårt att hitta plats till alla plantor inomhus. Då är det så befriande med de perenna och självsående växterna. De sticker upp helt av sig själva ute i trädgården. De tar ingen extra tid eller utrymme inomhus i anspråk och utgör därför ett mycket välkommet komplement till den andra odlingen. Utanför växthuset har jag redan plockat diverse grönt. Blad och blommor av luktvioler (Viola odorata) har t.ex. hamnat i salladsskålen, skogslök (kajp) (Allium scorodoprasum) i soppan och alexanderört (Smyrnium olusatrum) i diverse grytor och smårätter. De fleråriga växterna är som vänner, som kommer tillbaka på våren. En del har jag nästan glömt bort, när de plötsligt tittar fram genom löv och halm. Många av dem har jag bara precis börjat lära känna. Här finns ett intressant område att utforska!

Aktivitetsdag i Skogsträdgården på Holma
Lördagen den 14 april kl. 9.00-16.00

Detta är ett samarrangemang mellan Skogsträdgårdens vänner och Permakultur i Skåne.

Samtidigt som vi har en ”vanlig” arbetsdag i Skogsträdgården kommer det att hållas en ympningskurs på stället. Vi passar också på att smaka på eventuellt vårgrönt som har stuckit upp i Skogsträdgården.

Ympningskursen kostar 200 kr. Det är begränsat deltagarantal, så först till kvarn gäller.

Anmälningar och frågor angående ympningskursen: Caroline Einarsson  ieenilorac@live.se

Varje träd man gör kommer att kosta 25 kr, och vill man inte ta med sig trädet hem, så är det bara att lämna kvar trädet, utan kostnad.

För ympningskursen gäller oömma kläder, dessutom helst skarp kniv, gärna med rak egg (morakniv duger om den är vass) och sekatör.

Glöm inte att ta med fika och lunchmat!

Kurs om perenna grönsaker
Söndagen den 15 april i Solbyn i Dalby kl. 10.00 – 16.00
Esbjörn Wandt och Britta Nylinder är kursledare. Detta är den första av fem endagskurser där vi vid varje tillfälle fördjupar oss i 5 – 6 matnyttiga örter. Övriga kursdagar i serien är 13 maj på Holma, 17 juni på Holma, 5 augusti i Solbyn och 2 september på Holma. Vi tar upp biologi, ekologi, odling och användning. Valet av växter anpassas till säsongen. Kurspris: 400 kr/tillfälle

Vid detta första tillfälle fördjupar vi oss i viol, kirskål, rankspenat, alexanderört och lungrot. Vi noterar samtidigt vilka andra örter som går att skörda vid denna tid.

Anmälan: Du kan anmäla dig till en eller flera kurstillfällen. Maila till mig så får du mer information.

Introduktionskurs i Permakultur
Tisdag 1 maj kl 10 – 18 i Kickis Trädgård, Väpplingvägen 10 i Lund

Kicki Bobacka och Britta Nylinder håller i dagen som inleds med etik, principer och system inom permakultur. Teorin kombineras med praktiska exempel. Utomhusvistelse hela dagen så klä dig varmt, ha bra arbetsskor och handskar.

Avgiften 400 kr inkluderar vegansk lunch mat och fika. Anmälan till kicki@fria.nu, 046-14 06 67. Betalningen till pg 54 02 19 – 3 bekräftar din anmälan men kolla att det finns platser kvar först.

Vårens kalendarium

(Det kommer mer information om dessa i kommande nyhetsbrev.)

12 maj                                 Aktivitetsdag i Skogsträdgården (kl.10 -16)

13 maj                                 Kurs om perenna grönsaker på Holma (kl.10 – 16)

19 maj                                 Aktivitetsdag i Lindängelund i projektet från Skog till skogsträdgård.(kl.14-)

16 juni                                 Aktivitetsdag i Skogsträdgården (kl.10 -16)

17 juni                                 Kurs om perenna grönsaker på Holma (kl.10 -16)

27 juni                                 Permakultur i Skåne: Provsmakning på Holma (Häggmispel, bärtry och jordgubbar) (kl.18:30 -20:00)

11 juli                                  Permakultur i Skåne: Provsmakning på Holma (Hallon, bärtry)                                     (kl.18:30 -20:00)

 

Nya Frukter – växtdatabasen är sjösatt!

Det officiella projektet ”Nya Frukter” är inne i sin slutfas. Idén med projektet är att vi som odlare skall hjälpas åt att hitta nya intressanta frukter, bär och nötter och tillsammans vaska fram vilka av dessa som är mest odlingsvärda. Vi skall bygga upp en gemensam kunskapsbas och utbyta erfarenheter och växtmaterial.

Vi har nu kommit en bit på väg. Det finns en del (mycket intressanta) arter publicerade i databasen och Oscar Franzén har skrivit en artikel om projektet i Ekologiskt Lantbruk1/2012 http://ekolantbruk.se/pdf/69422.pdf.  Gå gärna in och titta på hemsidan http://www.jordmandel.se/ .

Det återstår en del arter som vi hade tänkt ha med vid publiceringen, men de är på gång.

Även om det officiella projektet snart är slut, så är detta bara början på vårt arbete. Nu har vi ett bra verktyg i våra händer, med hemsidan som bas ska vi utveckla vår kunskap och hitta och selektera fram nya intressanta växter. Tanken är att vi ska fylla på med nya arter och ny kunskap om de befintliga arterna allt eftersom vi utforskar området vidare.

 

FORTSATT GLAD PÅSK

önskar Esbjörn Wandt

0734-44 80 28