Nyhetsbrev nr 3, aktivitetsdag 23 okt. Växtdatabas om Nya frukter, t.e.x Nordamerikansk pawpaw (Asimina triloba). Projektet ”Skogsträdgårdar” i Malmö. Agroforestry Mittskåne. Svampodlingskurs.

Hej!

Här kommer årets tredje nyhetsbrev från Skogsträdgården på Holma. Det handlar om aktiviteter och projekt som har anknytning till permakultur och skogsträdgårdsodling.

Pågående projekt

Nya frukter
Vi är en grupp som håller på att bygga upp en växtdatabas för nya frukter, bär och nötter. Exempel på växter som vi arbetar med är bambu, blåtry, goijbär, hagtorn, hassel, häckkaragan, häggmispel, koreansk silverbuske, kvitten, mullbär, nordamerikansk pawpaw, persimmon, sandpäron, fjärilsranka och valnöt. Redaktörerna är i full färd med att fylla rubrikerna med innehåll. Vi skall ha databasen som utgångspunkt i vårt arbete med att hitta nya arter och sorter, som kan vara intressanta att börja odla i Sverige.

Vi skall också använda hemsidan som kommunikationsplattform, när vi arbetar med att testa växterna i olika delar av Sverige och när vi hjälps åt att göra urval, för att få fram bättre sorter. Som jag har skrivit om tidigare, har vi redan börjat ett sådant selektionsarbete med japanskt blåtry (Lonicera caerulea var. emphyllocalyx ).

Databasen kommer att publiceras innan årsskiftet och vi skall ha in en artikel om vårt arbete i tidskriften ”Ekologiskt lantbruk”.

För att du ska få ett litet smakprov på vad som finns i databasen, så nämner jag något om nordamerikansk pawpaw (Asimina triloba). Det är en buske eller ett litet träd, som växer vilt vid flodbankarna i nordöstra Nordamerika. Den ger frukter på upp till 450 gram, som påminner om mangofrukter och som smakar som en blandning av banan, vanilj och ananas. En del menar att smaken påminner om brylépudding!? De är mycket näringsrika och mättande och har använts av ursprungsbefolkningen i Nordamerika, och även av nybyggarna.

Det är dessutom ett vackert träd, med sitt exotiska utseende och sällsamma röd-lila blommor.

Det är helt klart ett fruktträd som vi skulle vilja odla i skogsträdgården! Men är det lönt att försöka odla den i Sverige? Ja, vi tror det. Den är ganska köldhärdigt. Man räknar med att den klarar sig bra i odlingszon 1-2 och det lär finnas sorter som är ännu härdigare. Men det finns ett problem. Det krävs en varm sommar och en varm höst för att den skall ge mogen frukt. Ofta räcker inte temperaturen riktigt till i Sverige. Så utmaningen är att hitta sorter som är lämpliga för vårt klimat. Detta är något för projektet ”Nya frukter” att bita i!

Skogsträdgårdar
Glokala folkhögskolan har fått pengar till projektet ”Skogsträdgårdar” under 2011. Det handlar om att inspirera till skogsträdgårdsodling i Malmö och att hjälpa dem som är intresserade av komma igång. Om du bor i Malmö och är intresserad av att anlägga någon form av skogsträdgård, så får du gärna höra av dig! Det behöver inte vara någon storslagen plan.

 

Agroforestry i Mittskåne
Detta är ett projekt där ett antal gårdar av varierande storlek, framför allt i Hörbytrakten, är med och utvecklar olika agroforestrysystem. Vi diskuterar många olika typer av system, t.ex. skogsträdgård, fruktodling med mångfunktionella örter i trädraderna, stubbskottsbruk med al, hassel och andra träd, skogsbryn med mångfunktionella träd och buskar, nässelodling i poppelplantage, fläderodling i skogsglänta, svampodling, biodling m.m. Du kan läsa om projektet på http://www.agroforestrymittskane.se/

Kurs i svampodling. Som en del i projektet kommer vi söndag 30 oktober att ha en kurs i hur man odlar svamp på stockar. Det kan finnas någon plats över till dig som inte är med i projektet. Om du är intresserad kan du ta kontakt med susanne snabel-a agroforestrymittskane.se

Höstens aktiviteter

Verksamhetsmöte för Permakultur i Skåne (PIS)

27 november kl.11 – 17 på Kontrapunkt i Malmö

Den 5 mars i år hade vi ”kick-off” för PIS på Glokala folkhögskolan i Malmö. Nu har vi tänkt följa upp detta med ett ”verksamhetsmöte”, där vi bestämmer vad vi skall arbeta med nästa år. Tanken är att vi skall organisera oss i arbets- eller intressegrupper kring olika områden.

Redan nu har det dykt upp två önskemål om intressegrupper:

  1. En ”Lindängelundgrupp” som arbetar med projektet ”Från skog till skogsträdgård”. Planerna är att PIS skall skriva kontrakt med Malmö stad om att sköta en dunge i Lindängelund. Glokala folkhögskolan har sökt pengar från Malmö stads Miljöanslag för att organisera en kombinerad design- och lärprocess i samband med att vi omvandlar dungen till skogsträdgård. Jag tror själv att det kommer att bli ett mycket lärorikt och spännande projekt. Det är så vitt jag känner till första gången i Sverige som man utgår från en befintlig skog och omvandlar den till skogsträdgård.
  1. ”Boende(?)- och/eller byggrupp”. Det är många som är intresserade av att fördjupa sig i hur vi kan designa det välfungerande och hållbara boendet. Det handlar om övergripande frågor kring hur vi tillgodoser våra behov i boendet, zonindelning i och kring huset, grundläggande ställningstaganden till vilken typ av byggnad vi vill bygga (t.ex. som har fuktspärrar eller som ”andas”) och specifika byggnadstekniker.

Aktivitetsdagar i Skogsträdgården
Detta är dagar då vi planerar, arbetar och umgås i Skogsträdgården på Holma. Uteköket börjar ta form. Nu skall vi bl.a. bygga arbetsbänkar av ekplankor. Det finns områden som behöver rensas från ogräs och täckas med hö och vi skall flytta in perenna grönsaker i Skogsträdgården.

Alla är hjärtligt välkomna! Glöm inte att ta med picknick!

 

Höstens aktivitetsdagar:

 

Söndagen 23 oktober kl.10 – 16

 

Lördagen 5 november kl.10 – 16

 

Söndagen 20 november kl.10 – 16

 

Bästa hälsningar

Esbjörn Wandt
0734-44 80 28